“Het is begonnen met een onderzoek naar mensen met een herseninfarct en hoe we die beter zouden kunnen helpen. Dat gebeurt nu met stolselremmende medicijnen. Op zoek naar een alternatief voor deze intraveneuze behandeling, blijkt een katheterbehandeling een oplossing te kunnen bieden. Daarmee kun je het stolsel als het ware vastpakken en eruit halen”, vertelt professor Roos, die als neuroloog verbonden is aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
Omdat niet iedere patiënt op deze wijze behandeld kan worden is het van belang om in het regioziekenhuis, waar de patiënt is binnengekomen, te zien of hij daarvoor moet worden overgebracht naar een interventieziekenhuis zoals het AMC. Een aanvullende scan moet daarover uitsluitsel geven. “Omdat het om een relatief dure behandeling gaat, maar ook omdat je een patiënt en zijn familie geen valse hoop wilt geven en de patiënt niet onnodig tussen ziekenhuizen wilt verplaatsen”, licht Roos toe.
Dankzij EVOCS is het mogelijk beelden snel uit te wisselen en duidelijkheid te verschaffen. “In plaats van het branden van een cd-rom die met de patiënt naar ons interventieziekenhuis werd overgebracht kunnen interventieartsen op een computer of tablet op afstand direct zien of het verstandig is de patiënt over te laten komen. Met die cd-roms duurde het allemaal te lang en kon er nog wel eens wat misgaan terwijl we nu direct kunnen meekijken in het regioziekenhuis en dus direct de juiste beslissingen kunnen nemen. Zelfs als de interventiearts dienst kunnen op afstand de beelden bekeken worden op een tablet. Door deze snelle manier van werken is de herstelfactor aanzienlijk groter.”